Tipsar...
2011-12-16 @ 14:54:23
Dessa gjorde jag igår och idag fick jag smaka lite och grymt goda är dom, rekommenderas varmt:
Portioner: 45 st
Ingredienser
-
50 g färsk jäst
-
150 g smör eller margarin
-
2 påsar saffran (à 1/2 g)
-
5 dl mjölk
-
250 g kesella/kvarg (10 %)
-
1 1/2 dl strösocker
-
1 ägg
-
1/2 tsk salt
-
16 dl vetemjöl
Fyllning
-
200 g smör eller margarin
-
1 1/2 dl strösocker
-
3 1/2 tsk vaniljsocker
Till pensling
Gör så här
-
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
-
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
-
Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
-
Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 250ºC.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
-
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
http://www.ica.se/Recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/
Kommentarer
Trackback